В ЄС розглядають можливість введення тотальної цензури в інтернеті

Організація European Digital Rights (EDRi) повідомила в середу 6 вересня про те, що у документі Ради ЄС (Council of the European Union), який 30 серпня було оприлюднено на сайті Statewatch, йдеться про намагання Естонії, країни, що головує зараз в ЄС, переконати інші країни члени ЄС у необхідності суттєво посилити заходи зі спостереження за інтернетом.

Якщо ці пропозиції будуть ухвалені, ЄС фактично повторить кроки Китаю у сфері запровадження онлайн цензури. Дивно, що подібні “примітивні” пропозиції надійшли від Естонії, країни, яка є визнаним лідером ЄС у розвитку цифрових технологій і онлайнових сервісів, говориться на сайті EDRi.

Документ, серед іншого, закликає до запровадження ще більш жорстких законів для захисту авторських прав. В тексті пропонуються два варіанти для реалізації цих планів: так званий ‘link tax’ – податок на посилання, або “ancillary copyright”, чи попередня фільтрація матеріалів. EDRi вважає обидва варіанти загрозою для вільного і відкритого інтернету.

Законодавство від 2014 року, яке діє в Німеччині і Іспанії, вже передбачає “link tax” (відомий також як “податок на Google”), який загрожує зруйнувати систему вільного доступу до публічних ресурсів в онлайні. Ця концепція передбачає сплату певних сум сайтами, які публікують т.з. сніппети з інших сайтів, як це робить наприклад, агрегатор Google News. Тобто агрегатор має заплатити за кожну публікацію, яку він додає до своєї стрічки.

За даними EDRi, пропозиція фільтрації контенту перед публікацією передбачає наявність у провайдерів і платформ інструментарію для моніторингу контенту. Хоча у тексті немає прямої згадки про “розпізнавання контенту”, іншого способу “запобігти доступу” до того чи іншого контенту без його сканування, неможливо.

Більше того, в документі обговорюється можливість введення відповідальності платформ за контент, який поширюють приватні особи.  Це означає, що такі платформи, як Twitter чи YouTube можуть бути відповідальними за те, що публікують їхні користувачі.

Зрозуміло, що подібна практика просто неможлива не тільки через колосальні витрати, але і просто технічно. Навіть для компаній – гігантів.

Пропозиції, про які стало відомо, можуть лягти в основу дуже небезпечного процесу згортання свобод в інтернеті. Попередити такий розвиток подій можна лише завдяки спільним зусиллям громадянського суспільства, яке має рішучо виступити проти намагань створити в  ЄС систему тотальної цензури, говориться в статті на сайті EDRi.

telegram

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *